A Lány archetípusát a Szűz követi az Életkörben. Ideje a tavasz, a kikelet hava. Ő a kamaszodó, serdülő lány. Az első beavatás, az első vérmisztérium ideje. Holdja a növekvő félhold.

Az egyszerre sötét és világos Hold utalhatna egyensúlyra, de sokkal inkább jelképezi azt a bizonyos küszöböt, beavatást, amit a Lány nővé érési folyamatában az első menstruáció jelent. A menstruáció, vagy holdvér jelképezi az élet folytonosságát, ezért az első vérzéshez számos tradíció, rítus tartozott a múltban. A Lány az első vérzéssel belép abba a misztériumba, ahol általa megnyilvánulhat az „élet önmaga iránti vágyakozása”. Belép a körforgásba, az örökkévaló teremtőjévé válik termékenysége által.

Ez valóban minden tiszteletet megérdemel mind a magunk részéről, mind pedig a férfiak és a minket körülvevő világ részéről. Az ősi hagyományokban a nők termékenységében, életadó képességükben Istennői minőséget tiszteltek. A menstruációs vérben a Nagy Anya vérét tisztelték.

Hogy az első menstruációt minként éljük meg, nagyban befolyásolja önbizalmunkat, a nőiségünkhöz való viszonyunkat a jövőben. A régi időkben az először menstruáló lányra, azt mondták: virágot hozott, és egy szertartás vette kezdetét. Elbúcsúztatta lányságát és köszöntötték, mint Nő, akit a közösség nő tagjai körükbe fogadtak. Azt mondták neki: Légy erős, mert egy nép anyja vagy, egy nemzet anyja lettél. Holdkunyhóba vonulva, a közösség többi nő tagja beavatta a nőiség misztériumaiba. Itt beszéltek a szexualitásról, házasságról, szülésről, anyaságról, családról. Az indiánoknál például az először menstruáló lánytól, a törzsfőnök álmot kért, mely a népük jövőjéről szólt. A Holdidős nőnek varázserőt tulajdonítottak, és valóban ilyenkor a nők sokkal intuitívabbak, sokkal érzékenyebbek, jobbak a megérzéseik, beszédesek az álmaik, jobban érzik mások gondolatait.

Mára ez teljesen megváltozott. A havi vérzést lesilányosították havi bajra, még betegségnek is hívják, nyűg, amit el kell takarni, leplezni kell, mintha nem is lenne. A médiából is ezt támogató információk áradnak. Míg a különböző akció filmekben az erőszak és a hősök vére ömlik, addig a termékenység, az élet zálogának vérét el kell takarni. A betét és tampon reklámokban kék folyadékkal illusztrálják, mintha csak kékvérű nők léteznének. Azt sugallják, hogy tégy úgy mintha nem is lenne. Ne is lásd, ne is érezd a szagát és a vörös színnel még emlékeztetni sem akarnak rá. És ha már mindent megtettél, hogy „azokon a napokon” épp úgy teljesíts, megfelelj minden kihívásnak, sportolj, versenyezz, de a tested tiltakozik, görcsöl, hát sebaj, erre is van megoldás, a kiváló fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Ezek a menstruációs tabuk csorbát ejtettek a női identitáson. Be kell gyógyítanunk ezeket a sebeket, újra kapcsolatba kell kerülnünk a vérünkkel, a saját holdciklusunkkal. A női körök, női közösségek létrehozása nagy segítséget jelenthet ebben.

 

Elkészíthetjük saját kis házi Istennő oltárunkat. Gyertyával, Istennő szoborral, vagy képekkel, a család női felmenőinek fényképével, Szűz Máriával, Izisszel, Kuan Jinnel, kinek mi áll közelebb. Bármivel díszíthetjük, ami számunkra a nőiséget jelképezi. Holdidőnk alatt tehetünk az oltárra piros virágot, gyújthatunk piros gyertyát,  aromalámpába tehetünk jázmin és rózsa olajat. Ahányszor csak az oltárral foglalkozunk, szépítgetjük, vagy gyertyát gyújtunk, virágot teszünk rá, áldozunk a nőiség oltárán. Kapcsolatba kerülünk a bennünk élő Istennővel, a nőiségünkön esett csorbák szépen begyógyulnak.

A Szűz az ártatlanság szakaszában jár, az élet ébredését a bimbózó test és bimbózó szexualitás mutatja. Míg a Lány a magocska, mely épp csak kisarjadt, a Szűz a tavasz első virága. Az ártatlanság fehér és a vér vörös színének elegyéből a tavasz rózsaszínű virágbimbói jelenítik meg leginkább. Amilyen hatással vannak ránk a hosszú tél után a tavasz első virágai, ugyanilyen hatással van a Szűz az őt körül vevő világra kisugárzásával. Függetlenségre törekvő, de az élet minden lehetőségét magában hordozó.

Vele szemben álló párja a Matriarcha. Holdja épp úgy egyszerre sötét és világos. Egy teljes ciklus bejárása után ez már valóban jelenthet egyensúlyt. Az asztrológiai jegyek alapján a szűzből megy  a mérlegbe. A Szűz félholdjából rengeteg tapasztalattal megy a Matriarcha félholdjába, mely a mérleg egyensúlyát hozza. Ez adja a Matriarcha tekintélyét, nyugodt összefogottságát. A vérszövetség misztériuma és holdidejének hatalma új dimenziókat nyithat számára. Földanyával való kapcsolatteremtés, kapcsolattartás rengeteg energiát adhat számára.

A Szűz energiáját a reggeli napsütés hordozza. Ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség , mely a csillagászati tavasz beköszönte is egyben. Ide kapcsolódik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe is. Ekkor fogant meg a Szűz, melynek gyümölcse Jézus.

Hónapról hónapra csodálhatjuk magunkban azt a teremtő képességet, melyet a Holdvérünk szimbolizál. Ez nem csupán szimbolikus, hanem valódi teremtő képességgel ruház fel bennünket. Tekintsünk rá különleges áldásként.

 

 

 

Szerző: Szélnővérek  2011.03.10. 21:32 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása