A Szűz archetípusát a Vérnővér követi az Életkörben. Ideje a tavasz, a Szelek hava. Tízes évei végén, húszas évei elején jár. Holdja növekvő, inkább világos, mint sötét, jelezve növekvő nyitottságát. Nyitott szív és nyitott elme párosul, féktelenséggel és legyőzhetetlenség érzetével.

A Szűzből átlépve a Vérnővérbe, szimbolikusan „elveszítjük a szüzességünket”. Az első szexuális élmény megtörténhet előbb is, később is, de ehhez az archetípushoz társítható.

A szüzesség elvesztése szintén véráldozattal jár. Ha elfogadjuk, hogy ez is egy beavatás, nem mindegy mikor, hogyan és ki által történik. A későbbi szexualitásra, párkapcsolatra, az önmagunkhoz és a másik nemhez való viszonyulásra is hatással lehet ez az élmény. Régen a holdidő (menstruáció) alatti holdkunyhóba vonulás alkalmat adott arra is, hogy a Szüzet tabuk nélkül beavassák a női szexualitás titkaiba, rejtelmeibe. Érdemes elgondolkodni, manapság, hogy kap teret-e téma. Ki az, mi az ami a fiatal lányokat felkészíti a szexualitásra. Az iskolai felvilágosítókon többnyire arról esik szó mi minden ellen kell védekezni és azt hogyan. Nem esik szó érzelmekről, a szexualitás csodájáról, teremtő energiájáról, a női és férfi szexualitás különbözőségéről, a kiáradás és befogadás jelentőségéről, sem pedig arról, hogy ez tanulható, tökélyre fejleszthető. A túlzott szabadosság és a tabuk furcsa keveréke látható mostani világunkban.

A Vérnővér szexuálisan lehet aktív, vagy nem, de akár aktív, akár nem, nem ígérkezett még el senkinek. Ez az egyéniség keresés, a kreatív önkifejezés, az életcélok, vágyak kijelölésének ideje. Ehhez nővéreket keres, hogy az élet élményeit velük élje át. Falkában járnak, mint nőstény farkasok, vagy nőstény oroszlánok, egymásnak erőt és biztonságot adva, hogy szabadon járjanak, keljenek a világban.

Ezek a kötelékek annál mélyebbek és szorosabbak, minél őszintébben és önzetlenebbül adják át magukat egymásnak a Vérnővérek. Segítenek egymás egyéniség keresésének kibontakozásában, ezáltal felkészülnek az eljövendő Szerető szakaszának páros kötődésére.

A Vérnővérek belső szükségletből szövetkeznek egymással. Megosztják egymással vágyaikat, titkaikat, közös életcélokat jelölnek ki. Ez a szakasz a nők közötti kötelékről szól. Fontos lehetőséget kínál a kulturálisan beidegzett versengés és féltékenység legyőzésére.

A Vérnővér energiáját a délelőtti nap hordozza. A hónapok régi magyar elnevezésében az április a Szelek hava. Az áprilisi szelek változékonysága, ereje jól szimbolizálja a Vérnővér törekvéseit, ahogy megnyilvánulásaival, önkifejezésével, falkába verődve lázad a női hatalom társadalmi korlátozásai ellen. De ezt nem a régi feminista motivációk szerint teszi. Nincs benne harag, keserűség. Motivációja az életöröm, az ünnep, az egyéniségkeresés és önkifejezés szabadságvágya.

Későbbi életünk során, amikor egy bajban lévő barát segítségére sietünk, a Vérnővér szerepét játsszuk. Vagy amikor mi magunk kerülünk mélypontra az életünkben, a Vérnővérek sietnek segítségünkre.

A Vérnővér szemben álló párja a Papnő. Holdja fogyóban van, ami mutatja befelé, önmaga felé fordulását. Ebben a szakaszban a nők mély önismereti munkába kezdenek, mely az átértékelés ideje. Ez gyakran alászállással, mélyrepüléssel jár együtt. Újra felerősödik a nők egymás közötti kötődésének igénye. Egy támogató csoport, női kör erőt és bátorságot ad az átalakuláshoz, mely során a hatalom szakaszából a bölcsesség szakaszába léphetünk majd át.

Szerző: Szélnővérek  2011.04.17. 20:33 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása