A Vérnővért a Szerető archetípusa követi az életkörben, és egyben új szakaszba is lép át, az ártatlanságból a gondoskodásba. A Szeretővel egy új fejezet kezdődik az életünkben. Ahogy a Vérnővérnél utalás volt rá, ha szexuálisan aktív is, nem kötelezte el magát, előtérben van függetlenségre törekvése, egyéniségkeresése. A Szerető azonban a gondoskodás szakaszába érkezvén a páros kötődésben, a szerelemben éli meg magát.

Holdja a majdnem teljes telihold, napszaka a késő délelőtt, az évkörben elfoglalt helye az ígéret havában van. Már ez is sokat elárul nekünk a Szeretőről. Egyre fényesebb, majdnem kerek holdja mutatja befogadó nyitottságát, ragyogása sugárzó, akárcsak egy szerelmes asszonyé. Ahogy a Hold ragyogását a nap fénye adja, jelképezi számunkra a Férfi és a Nő szent egyesülésében létre jövő fényt. Ez a Szent házasság ideje, amikor a Férfi és a Nő két egyenlő egészként teljesednek ki egymásban.  Ebben az összeolvadásban nem tudom, hol végződöm én, és nem tudom, hol kezdődsz Te, egyek vagyunk, Én Te vagyok, Te Én. A kihívás, hogy mégis megőrizzük önmagunkat, hogy továbbra is egyenlő egészek tudjunk maradni!

Május, régi magyar elnevezésében az Ígéret hava. Az egyre nagyobb meleget adó nap sugarai előcsalják a méheket és vad nászra kelnek a gyümölcsfák, erdők, mezők virágaival. Beporozzák, megtermékenyítik őket. Őket is a szenvedély tüze hajtja.  Ezek a napok tesznek Ígéretet a jövő termésére, teremtésére, akárcsak a szerelmeseknél, amikor minden pillantás, csók és ölelés egy-egy ígéret.

Ahogy a Vérnővér délelőtti napja bársonyosan lágy és cirógató, a Szerető késő délelőtti napja, már bizony meg is égethet. Ez is az egyensúlyra figyelmeztet bennünket. Ha korlátlanul, teljesen kitárom magam a Nap felé, könnyen megtörténhet, hogy estére már égő sebeimet nyalogathatom. Amennyire a bőrünk is egyedien reagál a nap erejére, épp úgy női lelkünk is egyedien reagál a szerelem hevére. Hogy kinek hol az egyensúly, azt csak tapasztalatok sora adja meg.

A Szerető szakasza május elsejéhez, a Beltane pogány ünnephez kötődik. Ez az ünnep a féktelen szexualitásról nevezetes, de valójában az isteni nász szent termékenységi rítusa. Beltane éjszakáján tüzeket gyújtottak, melyeken a szerelmes párok átugrottak, hogy a tűz ereje szentesítse kapcsolatukat. Ilyenkor volt a napja annak is, hogy felbomoljanak a már nem gyümölcsöző kapcsolatok, létre jöjjenek újak, vagy megerősítsék a meglévőt. A májusfa állítása is ehhez az ünnephez kötődött. A klasszikus fallikus szimbólum, rajta a színes szalagokkal, mely jelképezi, hogy milyen diadalmasan veszi körül a Nő a Férfit. A Férfi és a Nő szent házasságában az Isten és az Istennő olvad eggyé. Beltane éjszakáján fogant gyermekeket az Isten és Istennő gyermekeként tartották számon.

A magyar hagyományban is csodálatosan jelenik meg a Szent házasság. Amit a szavaink híven tükröznek, mára magyarázni kell. A népdalokban, népmesékben, de akár a mai szóhasználatban a legény a kedvesét a babájának hívta. A magyarok Boldogasszony kultusza a kereszténységet jóval megelőzi. Visszavezethető egészen a mezopotámiai sumér Baba, vagy Babba istennőig, akit a székelyek, máig megőriztek nekünk Babba Mária kifejezésükben, felismerve, hogy Szép Szűz Mária Babba istennő földi megtestesülése. Tehát amikor a férfi babájának nevezi kedvesét, annyit jelent, hogy Ő Babba istennő nekem szánt földi mása. A menyecském az én kicsi mennyországom.

A férjünkre használt uram kifejezés is sajnálatos emancipációs félreértés áldozata lett. Ugyan is ez nem egy hierarchikus hatalmi pozíciót jelent. A Férfi és a Nő szent házasságában nincsenek hatalmi drámák, hiszen mindketten egyenlők és teljes egészek. Az én Uram, a Teremtő Úristen nekem szánt földi mása. A Szeretők az Istent és az Istennőt tisztelték egymásban.

Az életkörben a gondoskodás szakaszának első archetípusa a Szerető. Kiről kell itt gondoskodni? A szeretett férfiról? Ez is csupán félreértés. A létrejött egység egyensúlyáról, sérthetetlenségéről kell gondoskodnunk, miközben mindvégig megőrizzük önmagunkat.

A Szerető a legkevésbé korhoz kötött archetípus. Felnőtt életünk bármely szakaszában újra meg újra megélhető. A Férfi és Nő egyesülésében óriási teremtő energiák szabadulnak fel. Ennek a legmagasabb rendű kifejeződése, amikor új élet fogan. Minden aktusból azonban nem foganhat gyermek, de a teremtő energia bármi más teremtésére is transzformálható, kellő gyakorlással és tudatossággal. A tantrikus tanítások részben erről is szólnak.

A Szerető szembenálló párja a Varázslónő, az „őrült nő”. A holdja már majdnem teljesen sötét. Befelé forduló, bár tele van energiával. A férfi és női minőség egyensúlyát már önmagában leli meg. Ő a sámánasszony, aki a világok közötti pengeélen táncol. Igen táncol, nem pedig imbolyogva egyensúlyoz. Felfedezi a dimenziók közötti szent kaput. A várakozás és remény nélküli, nem földi értelemben vett szerelem tüze hajtja. A hatalom már nem fontos neki, hiszen a Hatalom szakaszából a Bölcsességébe lépett át. Korunkban kevés nő éli meg a Varázslónőt, mert óriási erőt képvisel. Ő az átváltozás, az alkímia misztikus ereje. Régen a bábaasszonyok, gyógyító füves-, javasasszonyok jelenítették meg a Varázslónőt.

Életünkben már sokszor megéltük a Szerető archetípusának energiáját. Pontosan ismerjük. Jóleső érzés árad szét testünkben, mikor átengedjük magunkat ennek az odaadó, egyesülni vágyó energiának… Pontosan ismerjük, hogy milyen érzésekkel vagyunk ilyenkor. Szerelmes nőként… Ahogy olvasod ezeket a sorokat… lassan ... gondolatban akár visszamehetsz az időben ... három olyan helyzethez ... ahol nagyon jól érezted magadat, mint nő ebben az állapotban ... megadhatod magadnak az időt, hogy meg-megállj az olvasással, felidézve az érzéseket, amikor… sugároztad magadból a női energiát…. vonzó voltál ... és magabiztos... akár egy olyan emlék is felbukkanhat,… ahol éppen egy férfi… vagy akár férfiak társaságában voltál…lehet, hogy épp a munkahelyeden, egy üzleti tárgyaláson… az utcán… otthon…, a szeretett férfi társaságában… vagy csak magadban ….varázslatosan sugárzol ... árad belőled a nőiség......a helyeden vagy…igazi nő vagy… most nyugodtan ... válaszd ki ... azt az emléket, ... ahol a ... legjobban ... érezted magadat…

Most pedig ... éld át újra ... ezt a helyzetet... emlékezz vissza, ... hogy pontosan mit látsz......hol vagy? Mi vesz körül? Kik vannak körülötted? Ahogy megtalálod a képet, akár ki is fényesítheted… mit hallasz? ... beszédet?... zenét?...a természet hangjait?... Honnan jön?...milyen erősségű?... lehet, hogy a tested is ... különlegesen érzi magát... lehet, hogy érzel egy érintést... egy illatot ... egy ízt .... Érzéseid pedig ... biztosak ... és különlegesek ... ebben a helyzetben.... Idézd fel azt a jóérzést… ami minden alkalommal… szemmel láthatóan…elárasztja testedet…mikor nőiséged teljességét éled… sejtjeidben jelen van az áramlás… fénylik aurád… ez mindig megnyugtató érzés… és békét hoz neked… Ahogy megtalálod a jóleső érzés helyét… kiterjeszted egész testedre… Jó érzés, hogy minden porcikádat áthatja nőiséged….Lehet, ... hogy tudatosul benned,... hogy milyen a testtartásod ...arckifejezésed … ebben a kiváló állapotban …amiben megéled nőiségedet a maga teljességében… Lehet, ... hogy ebben az élményben ... van egy különösen szép pillanat, ... keresd meg, ... és mivel gondolatban minden lehetséges, ... nyújtsd ki ezt a pillanatot, ... hogy sokkal tovább tudd élvezni, ...lehet, hogy hallasz egy olyan mondatot, szót, ami jól esik…. rögzítsd egy belső diktafonra…. és ha mindezt a jót ... még ki szeretnéd egészíteni valamivel, ... amitől az még szebb, ... teljesebb lesz a számodra, ... akkor tedd meg... Különleges élmény ez, …engedd meg magadnak, hogy veled legyen életed minden pillanatában …lehet, hogy tudattalanod tudattalanul is küld egy szimbólumot,… amitől még szebb, … különösebb lesz számodra ez az állapot… miközben tudatosul benned, hogy ez már mindig a tiéd…
Lassan indulj el a jövő felé… és ahogy gondolatban lépdelsz előre … idézz fel egy jövőbeni helyzetet… ahol nőiséged teljességét szeretnéd megélni…, lásd magad olyannak, amilyen lenni szeretnél abban a helyzetben,…. hallhatod, ami ott történik…. és jóleső érzés tölt el, amikor e helyzetre gondolsz… igazi nő vagy … minden porcikádban… sugárzol… női energiád betölti a teret… Az a szerető nő vagy, aki mindig is szerettél volna lenni. Élvezd! Élvezd, hogy nő vagy! Itt és most.

Szerző: Szélnővérek  2011.05.16. 22:02 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása