A dúla szó a szülés körüli „asszony segítőt” jelenti. A dúla az anyát a szülés közben támogató társnő. Végig az anya mellett marad a vajúdás és a szülés során, az állandóság biztonságát nyújtva (míg a kórházi személyzet a műszakváltások során cserélődhet).

A dúla rendszerint saját szülési tapasztalattal is rendelkező, a szüléssel kapcsolatos kérdések terén átlagon felül tájékozott, de egészségügyi végzettséggel nem feltétlenül rendelkezik.

Kulcsfontosságú élménynek ismeri a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel és képes megérteni a vajúdó anya érzelmi szükségleteit. Segít, hogy a várandósban tudatossá váljanak saját igényei, elképzelései.

A segítség elsősorban lelki, érzelmi és informatív. Sok nőnek igénye, hogy a várandóssága és a szülése alatt az egészségügyi dolgozók szakmai felügyelete mellett személyes támaszt is kapjon. A vajúdás alatt maximális figyelmével sok energiát ad az anyának: az odafigyelés, biztató szavak, masszírozás, kellemes hangulatról gondoskodás, megteremtik azt a légkört, amiben a vajúdó biztonságban érezheti magát. Így kellőképpen ellazulhat, és átadhatja magát a teste-lelke történéseinek.

A dúla nem veszi át az apa szerepét, nem teszi feleslegessé a jelenlétét, hanem kiegészíti azt. Nem támaszt semmilyen igény, követelményt a pár felé és ha a pár a szolgáltatásait nem igényli, bármikor visszautasítható.

A jó dúla olyan, mint az árnyék: mindenhol ott van ahol szükség van rá, de észrevétlenül: nem zavarja saját személye előtérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte csak háttér, biztos és megnyugtató.

Mit nem tesz a dúla?

  • nem hoz döntéseket a kismama ill. partnere helyet
  • nem minősíti a szülésben résztvevő orvos és szülésznő tevékenységét sem a szülés alatt sem később
  • nem állít fel diagnózist
  • nem végez vizsgálatokat
  • nem erőlteti a saját véleményét az anyára, apára


Kutatások bizonyítják, hogy a szüléskor jelenlévő dúla támogatás:

  • az első szülés vajúdási idejét 2 órával is lerövidítheti
  • 50%-kal csökkenti a császármetszés esélyét
  • csökkenti a fájdalomcsillapítás szükségességét
  • segít az édesapának is, hogy könnyebben és önbizalommal telítve vehessen részt a szülésbe
  • segít a szoptatás kezdeti időszakában
     

STATISZTIKAI ADATOK:           dúlával                          dúla nélkül

Császármetszés gyakorisága                8%                                  18%

Fogó kitolási szakaszban                      8%                                  26%

Epidurális érzéstelenítés                        8%                                  55%

Hosszú szoptatási időszak                    51%                                 29%

   
Mit jelent számomra a dúlaság?

A dúla görög eredetű szó, jelentése asszonytársi segítő. Női létünk során asszonytársi segítségre sokszor szükségünk volna. Az első menstruáció idején, az első szerelem idején, vagy amikor házasságba készülünk, a szülésünk, és a változó kor idején. Mára az asszonytársi segítséget ideális esetben az édesanyák, nővérek, barátnők jelentik. Egyébként pedig szakemberek sora, védőnők, orvosok, pszichológusok, foglalkoznak azzal, hogy változásainkat segítség, s ha kell, orvosolják. Mára újra kezd a dúlaság „intézménye” a köztudatba kerülni, kiemelten a szülést segítő tevékenységével. Visszahozva azt a hagyományt, amikor egy asszony szülésénél, nem csak a bábaasszony segédkezett, hanem más, hozzá közel álló lelki támogatást, biztonságot nyújtó nők köre. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy újabb egészségügyi szaksegítséget jelent. A dúla a várandóssal töltött idő alatt bizalmi kapcsolatot épít és elsősorban lelki támogatást nyújt, amellett, hogy a fizikai történésekkel is tisztában van.

Amikor a találkozók alkalmával, - hívhatjuk szülés felkészítésnek- érintjük a szülés folyamatát, megismerem a kismama félelmeit, a születését, az előző szüléseit, az érzéseit, így a szülésénél rá tudok hangolódni, tudom mik a hívószavak, tudom mit kell mondanom, tennem, vagy épp nem tennem és nem szólnom, hogy a lehető legteljesebben tudjam segíteni. Az az orvos, szülésznő, aki akkor találkozik a kismamával először, mikor szülni megy, vagy a várandós gondozás 5-10 percében találkoztak csupán, nem elvárható, hogy olyan lelki támogatást tudjon adni, mint aki hosszú órákon keresztül intim családi környezetben ismerte őt meg. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a kismama megválaszthassa, hogy kik segítsék őt azokban a pillanatokban, ami az ő és a gyermeke életében is meghatározó jelentőségű. A szülés-születés egy nagyon intenzív testi-lelki folyamat, s ennek egyensúlya rendkívül érzékeny. Nem véletlenül esik szó manapság annyit a szülés háborítatlanságának fontosságáról. Női tréningjeinken megosztjuk egymással szülésélményeinket is. Ezek a beszámolók is mutatják, hogy milyen óriási jelentőségű egy nő életében a szülés, a születésalagút gyakorlat pedig a születésünk, életet meghatározó jellegét bizonyítja. Születési mintánk egy életre szól.

Szubjektív véleményem szerint a kórház, kontra otthon témáját is csak ebben az összefüggésben érdemes tárgyalni. Amiről még nem beszéltem a szülés spirituális vonatkozása: A szülés a Nő életében a legszentebb beavatás. A nőiség a szülésben teljesedik ki. Nem csak gyermek, anya is születik. A nő, aki már szült soha többé nem lesz ugyanaz, aki azelőtt volt. Végérvényesen átlépett egy küszöböt. Új életet világra hozni isteni minőség. Benne rejlik a folytonosság, az örökkévaló végtelen körforgás.  Szüléseink életre szóló erőforrást jelenthetnek számunkra. Végtelen hála és alázat van bennem, amikor ilyen pillanatnak a részese lehetek.

Szülés kísérés

Ha a szülésfelkészítő, vagy beszélgetéseink során úgy érzed, úgy érzitek, hogy a szülés alatt dúla támogatást szeretnél, arra is van lehetőség. Ez mindig egyéni megbeszélés alapján történik. A szülésedig folyamatosan kapcsolatot tartunk telefonon, vagy személyesen. Minden felmerülő kérdést megbeszélünk. Éjjel-nappal a rendelkezésedre állok.

Miben tudok Neked segíteni?

  • osztatlan figyelemmel vagyok végig melletted az első pillanattól az utolsóig, illetve , ahogy kívánod
  • segítem a kommunikációt az orvossal, szülésznővel
  • apás szülésnél segítem az apát minél teljesebben bevonódni az eseménybe
  • gyertyát gyújtok, masszírozlak, borogatlak, vizet engedek a kádba, fogom a kezed, megtámasztom a hátad, biztatlak, vagy csak ott vagyok melletted és figyelem minden rezdülésed,
  • őrzöm a békét és nyugalmat számotokra
  • ha kéred, már a vajúdás kezdetén, az otthonodban is veled leszek,
  • ha menet közben úgy érzed még sincs szükséged rám, az is rendben van, nem mellettem köteleződsz el, hanem a számodra ideális szülés mellett
  • ha igényled, a szülés utáni két órában is melletted maradok
  • a gyerekágy idején meglátogatlak benneteket az otthonodban, hogy megbeszélhessük a történteket

Szeretettel várom megkeresésedet:
Bérces Virág
06 70 421 9826

Szerző: Szélnővérek  2012.07.20. 11:55 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása