Az életkör a női lét 13 archetípusát  foglalja  csodálatosan érthető rendszerbe. Feltárja előttünk egyes életszakaszaink lehetséges erőforrásait, és azt is, hogy miképpen járunk együtt a természettel. Az erőforrások előhívhatók, feléleszthetők, így életünk bármely szakaszában támogatást kaphatunk bármely másik archetípus  energiájából,  ezáltal önmagunkból meríthetünk erőt.

A női életkör első korszaka az ártatlanság, melynek első archetípusa a Lány. Innen indultunk anno, most is innen indulunk...


A Lány szakasza a gyerekkortól a serdülésig tart. Egy az egyben kapcsolatot tart saját lényegével, még nem vonatkoztatott el magától, hogy megfeleljen mások elvárásainak. Örömöt és ihlető erőt jelent más Nők számára. Ne feledjük, hogy az életkörben a szemben álló archetípusok között szoros kapcsolat áll fenn. A Lány szemben álló párja az Amazon archetípus. Míg a Lány ártatlansággal viszonyul az élethez, addig az Amazon a hatalom korszakának a megalapozásaként alkotja újra független énjét. Mindketten megtapasztalják a gyors növekedést a Lány valós testi értelemben, az Amazon a lelki érés által. Mindketten vágynak az új élmények, új érzések, új kapcsolatok iránt. Az effajta szabadság keresés miatt az Amazon éretlennek tűnhet mások számára, de ez a Lány típusához való visszacsatolás valójában ösztönző erőt ad egy új korszak kezdetéhez, a hatalom korszakának megalapozásához.

Minden kezdet, újrakezdés, újjászületés a Lány teremtőerejére támaszkodik. Ilyenkor tudnak az új ötletek, gondolatok megfoganni. Ez egyben a türelem és a bizalom ideje is, hiszen az elhintett magoknak még sok figyelemre, szeretetre, gondoskodásra van szüksége, míg szárba szökken, és gyors növekedésnek indul. A januári kemény hidegek után, februárban a jégbontó havában kezd megenyhülni az idő. A nappalok érzékelhetően hosszabbodnak és már a nap erejét is érezni. A hosszabbodó nappalok és a cirógató napsugár gyengéden ébresztgeti a természetet. Földanya méhében szunnyadó magocskák kemény burka elkezd felpuhulni, hogy a tápláló életerőt magába szívva csírázásba kezdjen. Gondoljunk csak bele, micsoda életerő rejlik egy ilyen zsenge sarjadó növényben, mely épp csak kiserkent magjából és képes a kemény földet áttörni, kövek alól kibújni.


Ebben rejlik a Lány teremtő ereje is, az ő energiájához tartozik a napfelkelte és a tavasz energiamintázata és a növekvő holdsarló. Ez a  kezdet, az újrakezdés, a remény és az ihlet ideje. Ilyenkor érdemes nagytakarítást, tisztítókúrát tartani, hogy az újnak minél nagyobb teret nyissunk. Az év ciklusban tavasszal, havi ciklusban az újholdat követő növekvő holdsarló ideje, napi ritmusunkban pedig a napfelkeltekor tudjuk a Lány erejét a legjobban segítségül hívni.

 

A Lány üde zsengeségének teremtőerejét feltétel nélküli bizalma adja. Az erősödő napfény hívására elindul magjából a fácska, tudván, hogy eljött az ő ideje. Ahhoz, hogy reményt és ihletet nyerjünk céljaink eléréséhez, sokat meríthetünk a tavasszal újraéledő természetből, ahogy dacolva az időjárással dicsőíti az életet.

A Lány egyéniségkeresésének megfelel az Imbolc pogány ünnep, mely megkeresztelve Gyertyaszentelő Boldogasszony napjaként (február 2.) lett ismert. Az Imbolc a Föld hasára, vagy méhére utaló kelta szó. Ez a megújuló élet, a földben mocorgó növényhagymák és magvak ünnepe. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján megszentelt gyertyák egész éven át oltalmazó, gyógyító áldást hordozó fénymagokként szolgálnak. Egyébként ezen a napon mutatták be az újszülött Jézust is a templomban, aki a mindent újrateremtő szeretet magját hozta el világunkba.

 

Most, ahogy olvasod ezeket a sorokat, talán eszedbe is jutott egy-két gondolat a saját életed kapcsán. Talán ott pihen benned egy magocska, ami arra vár, hogy megöntözd egy kis hittel, bizalommal, hogy rámosolyogj és bíztasd, hogy gondozod, ha kikel. És talán közbeszól az a fránya félelem: mi lesz, ha belefogok ebbe, ha nekikezdek annak, és nem jön össze. És akkor gondoljunk a magocskára, aki nem teszi fel a kérdést, hogy mi van, ha kibújik a földből és nem süt a nap.

És most ahogy elmerengsz a tavaszon, az újrakezdésen, eszedbe juthatnak emlékek kislány korodból. Vannak közöttük olyanok, melyek megmosolyogtatnak. „Istenem, milyen kis naiv és kajla voltam” – gondolod, és közben melegséget érzel. Mások büszkeséggel töltenek el – „nicsak, milyen ügyes voltam már akkor is” – tör fel a lelkes gondolat. Felbukkan egy-két olyan pillanat, amiben látod magad igazán felszabadultan. Máskor meg igazán kíváncsi vagy, keresel, kutatsz, kérdéseket teszel fel. Játszol és minden olyan természetes. Rajzolsz, építesz, sütsz-főzöl a babáknak, körtáncot jársz, virágkoszorút fonsz és minden szinte magától születik meg.  Álmodozol és megteremted. És ahogy sorra felidézed az emlékeket, lelki szemeid előtt látod magad kislányként. Ahogy kacagsz, ahogy száll veled a hinta, ahogy fogod valakinek a kezét, ahogy szaladsz a szabadban, ahogy pörög a szoknyád. Hallod a társak, családod nevetését, az is lehet, hogy hirtelen beugrik egy-egy kedves mondat, melyet tőlük hallottál. És ahogyan egyre jobban elmerülsz az élményekben, érzed amint igazán jóleső érzések áradnak szét benned.

Hallod felszabadult kislányos kacajod, látod magad mosolygós kislányként, érzed lendületedet, hiszen benned van a lány teremtő ereje, lüktet benned az újrakezdés vágya, látod a lehetőségeket, és hallod az új szelek hívó szavát.


Akár azt is megteheted, hogy behunyod a szemed, elmerülsz ezekben az emlékekben egy kis időre, és erőt merítesz belőlük. Ahogy újraéled őket, feléled benned a lány teremtő ereje, hogy segítsen a kezdetekben, legyen szó akár egy új nap kezdetéről vagy egy teljesen új dolog, vagy élethelyzet megéléséről.

 

Örömteli, felszabadult napokat kívánunk!

Ölelünk Benneteket: Szélnővérek

 

  

Szerző: Szélnővérek  2011.02.05. 23:36 1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lecsendesülő Szél 2011.02.20. 14:36:27

A lány energiája, hite és buzgalma... ezt érzem, amióta elkezdtük ezt a blogot összehozni. Sok minden van benne számomra. Egyrészről valami kihívás. Nem értek semmiféle webes dologhoz, így különösen élvezem, ahogy napról napra felfedezek egy új funkciót, képes vagyok belenyúlni a programba és szépítgetem az oldalt. Másrészről, és ez a lelkesítő igazán. Ezzel a bloggal elindítunk valami újat. Még nem tudjuk mi lesz belőle. Lesz ki olvassa? Jó lesz ez így? Izgatott vagyok, ha arra gondolok, hogy teret adhat az összekapcsolódásnak, hogy bármivé kinőheti magát. Egy magocska, amit naponta öntözünk, és bízunk benne, hogy szép virágot hoz.
süti beállítások módosítása